Bodegas Santa Rufina to nasza winnica położona w sercu hiszpańskiej krainy wina, regionie Kastylia i Leon. Hiszpańskie słowo bodega oznacza zarówno gospodarstwo winiarskie, w którym produkuje się wino oraz miejsce, w którym składowane są beczki oraz butelki zacnego płynu. Założyciel Bodegas Santa Rufina, Angel García Sanz stosując tradycyjne metody winiarskie od roku 1970 prowadzi wraz z rodziną swoją winnicę i traktuje ją niewątpliwie jak kolejne ukochane dziecko.
Oto kilka podstawowych informacji na temat warunków geoklimatycznych oraz metod produkcji naszych win.

Winnica znajduje się w miejscowości Cubillas de Santa Marta w prowincji Valladolid i należy do apelacji Cigales. Obejmuje 84 ha winorośli, w tym 80% to szczep tempranillo, 10% merlot, 5% cabernet sauvignon, a pozostałe 5% to białe odmiany verdejo i albillo.



Gleby obszaru położone nad rzeką Pisuerga i nazywane Pagos de Sallana są cenione na obszarze apelacji Cigales. Idealne dla procesu dojrzewania winogron, także dzięki warunkom klimatycznym oraz ziarnistej strukturze, której właściwością jest oddawanie nocą zakumulowanego w ciągu dnia ciepła.

Klimat kontynentalny z wpływami atlantyckimi i silnymi amplitudami temperatur zarówno pomiędzy dniem i nocą, jak również w stosunku rocznym, co wpływa korzystnie na syntezę polifenoli. Strefa charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem poziomu deszczu: 407 mm przez 93 dni, następnie silna susza w okresie letnim. Zimy są ostre i długie z występowaniem wiatrów z zachodu. Średnie nasłonecznienie roczne to 2616 godzin i średnia temperatura 12,2°C (maksymalna 39° i minimalna -6°).

Winorośl położona jest wokół części gospodarczej winnicy, co pozwala maksymalnie skrócić czas pomiędzy zbiorem winogron a ich obróbką. Spośród 84ha uprawy 40% to stuletnia winorośl.

Technologia uprawy stuletnich winorośli oparta jest całkowicie na tradycyjnych metodach. Podstawowym narzędziem pozostaje tu człowiek, który dba o odpowiednia selekcję winogron w celu uzyskania jak najlepszego wina. Nie stosuje się również sztucznych nawozów ani pestycydów, jedynie nawóz naturalny.

Winnica dysponuje niezbędnym wyposażeniem, które zapewnia staranną obróbkę: zbiornikami ze stali nierdzewnej, kontrolą temperatur oraz nowoczesną linią do butelkowania. Produkuje się 500 000 butelek rocznie.

 



Wina różowe produkowane są z mieszanki białych i ciemnych winogron, w odpowiedniej proporcji, w niskich temperaturach i przy wykorzystaniu tradycyjnej metody filtracji. Wina czerwone fermentują w ściśle kontrolowanej temperaturze, a długi okres dojrzewania zapewnia zachowanie najlepszych cech winogron uprawianych ze szczególną dbałością o ich jakość. Winnica posiada 1800 beczek, w tym 70% z dębu amerykańskiego i 30% z dębu francuskiego.

Bodegas Santa Rufina to nasza winnica położona w sercu hiszpańskiej krainy wina, regionie Castilla y Leon. Hiszpańskie słowo bodega oznacza zarówno gospodarstwo winiarskie, w którym produkuje się wino oraz miejsce, w którym składowane są beczki oraz butelki zacnego płynu. Założyciel Bodegas Santa Rufina, Angel García Sanz stosując tradycyjne metody winiarskie od roku 1970 prowadzi wraz z rodziną swoją winnicę i traktuje ją niewątpliwie jak kolejne ukochane dziecko.
Oto kilka podstawowych informacji na temat warunków geoklimatycznych oraz metod produkcji naszych win.

Winnica znajduje się w miejscowości Cubillas de santa Marta w prowincji Valladolid i należy do apelacji Cigales. Obejmuje 84 ha winorośli, w tym 80% to szczep tempranillo, 10% merlot, 5% cabernet sauvignon, a pozostałe 5% to białe odmiany verdejo i albillo.

Gleby obszaru położone nad rzeką Pisuerga i nazywane Pagos de Sallana są cenione na obszarze apelacji Cigales. Idealne dla procesu dojrzewania winogron, także dzięki warunkom klimatycznym oraz ziarnistej strukturze, której właściwością jest oddawanie nocą zakumulowanego w ciągu dnia ciepła.

Klimat kontynentalny z wpływami atlantyckimi i silnymi amplitudami temperatur zarówno pomiędzy dniem i nocą, jak również w stosunku rocznym, co wpływa korzystnie na syntezę polifenoli. Strefa charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem poziomu deszczu: 407 mm przez 93 dni, następnie silna susza w okresie letnim. Zimy są ostre i długie z występowaniem wiatrów z zachodu. Średnie nasłonecznienie roczne to 2616 godzin i średnia temperatura 12,2°C (maksymalna 39° i minimalna -6°).

Winorośl położona jest wokół części gospodarczej winnicy, co pozwala maksymalnie skrócić czas pomiędzy zbiorem winogron a ich obróbką. Spośród 84ha uprawy 40% to stuletnia winorośl.

Technologia uprawy stuletnich winorośli oparta jest całkowicie na tradycyjnych metodach. Podstawowym narzędziem pozostaje tu człowiek, który dba o odpowiednia selekcję winogron w celu uzyskania jak najlepszego wina. Nie stosuje się również sztucznych nawozów ani pestycydów, jedynie nawóz naturalny.

Winnica dysponuje niezbędnym wyposażeniem, które zapewnia staranną obróbkę: zbiornikami ze stali nierdzewnej, kontrolą temperatur oraz nowoczesną linią do butelkowania. Produkuje się 500 000 butelek rocznie.

Wina różowe produkowane są z mieszanki białych i ciemnych winogron, w odpowiedniej proporcji, w niskich temperaturach i przy wykorzystaniu tradycyjnej metody filtracji. Wina czerwone fermentują w ściśle kontrolowanej temperaturze, a długi okres dojrzewania zapewnia zachowanie najlepszych cech winogron uprawianych ze szczególną dbałością o ich jakość. Winnica posiada 1800 beczek, w tym 70% z dębu amerykańskiego i 30% z dębu francuskiego.